Vores hus er fra 1934 og vil gennemrenoverer det med blandt andet et helt ny kældergulv. Oprindeligt har sådan en murermestervilla i stilen bedre byggeskik haft en praktisk men ikke sønderligt præsentabel kælder. Kældergulvene i et bedre byggeskik-hus er typisk af beton.
Vi udvider boligen i dybden. Vores kælderrenovering har til formål at gøre kælderen til en integreret del af vores bolig og ikke bare et mørkt og fugtigt “skur” under stuegulvet. Det er derfor naturligt at løfte niveauet for alle overflader i kælderen så de matcher mere hvad man finder i husets andre etager – stueetagen og første salen.
Vi går med pudsede malede væge, ikke kalkede eller vandskurede. Kældervæggene skal virke minde “kælderagtige”og mere som en dagligstue. Det er dog stadig en kælder og vi graver den ud og forøger loftshøjden med 20 cm, til 2,2 meter. Selv om vi får lagt omfangsdræn, isoleret gulvet og væggene og støbt en nyt betongulv med gulvvarme, så er risikoen for vand og fugt på gulvet der bestemt stadig. Derfor syndes vi at det oplagt at lægge fliser. Men hvilke fliser?
Et uoverskuelig valg
På blot én af de mange tusinder af hjemmesider der sælger gulvfilser, finder man 159 producenter som alle har flere serier, serierne har flere farver, flere formater og flere overlader. Jeg vil derfor sige at udvalget virker uendeligt og fuldstændig helt uoverskueligt.
Ikke nok med at du skal vælge en flise, måske skal du vælge flere, altså en til gulv og en til væge, og måske en til køkken, en anden til bad og en tredje til bryggersgulv. Og så kan de kombineres på lige så mange måder som der er stjerne i universet. Og fugens størrelse og farve er også et valg du skal træffe. Og hvad med hjørne, border og sokkelfliser.
Vores valg af fliser til kældergulv og badeværelser er noget af det der har taget aller længst tid.
Og at vælge blandt det uendelige muligheder bliver kun gjort vanskeligere af at det jo ikke er noget man lige laver om. Ingen skifter lige fliserne på 80 kvadratmeter kældergulv. Hvilken farve du maler dine væge virker pludselig som en ubetydelig lille beslutning, som ikke koster så meget hverken penge eller tid, og liver du træt af farve efter et par år så maler du den bare over.
Vi forventer at bruge ca. 70.000 kroner på fliserne alene, og så mangler vi stadig viktualierummet, udestuen og evt. nogen over køkkenbordet. Oveni kommer opsætning og fugning.
Med projekter i den størrelsesorden vil man gerne ramme nogenlunde plet første gang. Det kræver så at man afsætter tid til at analysere sine behov og dine ud af hvad man godt kan li.
Sådan fandt vi en keramisk terrazzo
Vi blev hurtigt enige om at det er i husets ånd at have terrazzofliser på gulvene. Men som mange ved er traditionel terrazzo ikke nemt at holde. Det tåler ikke syre og med alt det kalk der er i vandet hvor vi bord, så vil de fleste overfalder hurtigt kalke til. Ægte terrazzo indeholde porøse natursten som er sugende og det kræver der mere vedligehold og imprægnering end en keramisk terrazzo.
På et af mine første besøg i en flisebutik faldt jeg over noget jeg slet ikke vidste fandtes, nemlig det der kaldes en full body keramisk terrazzo. Den er gennemfarvet.
Den endte med en keramisk terrazzo fra den italienske producent Ariostea. Deres serie accademia og farven Belini minder meget om den terrazzo der blev langt i rigtigt mange danske badeværelser fra 1920 til 1940.